Voordelen van een glazen dak

Een glazen dak voorziet u van warm en natuurlijk licht en creëert extra leeftruimte. Een glazen dak geeft u huis een moderne uistraling.

Een glazen dak

Glazen daken hebben een aantal voordelen voor in huis: ze creëren een kamer vol licht en vergroten het ruimtelijke gevoel. Dat glazen daken steeds vaker gekozen worden heeft veel te maken met de ontwikkeling van zonwerend glas. Dit soort glas biedt zoals de naam al zegt een hoge bescherming tegen de zon, hierdoor lopen de temperaturen binnenshuis niet te hoog op, zelfs wanneer het buiten erg warm is. Bij het plaatsen van een glazen dak wordt meestal gewerkt met klassieke dakmaterialen zoals hout of aluminium.

Glazen dak voordeel

Glazen daken in moderne woningen

Glazen daken zijn, op esthetisch gebied alleen al, een grote meerwaarde. Het gevoel dat door lichtinval ontstaat, is bijzonder en daarbij ook zeer aangenaam. Wanneer in de winter de zon even tevoorschijn komt zal dit aangename gevoel alleen maar sterker zijn. Een glazen dak pas in wezen in ieder type huis, maar deze zijn vooral populair in moderne woningen en lofts. De praktische eigenschappen van een glazen dak komen het best tot zijn recht in compacte woningen met weinig ramen en beperkte lichtinval. Door het aanbrengen van een glazen dak of een zogehete glasstraat is het mogelijk om deze beperkte lichtinval te compenseren.

Aandachtspunten bij een glazen dak

Afhankelijk van de grootte van je woning en het soort constructie is het mogelijk om de afmetingen van het glazen dak zelf te kiezen. Hierbij moet rekening gehouden worden met technische aspecten en beperkingen. Glas heeft een hoog soortelijk gewicht, er moet rekening houden worden dat de constructie het glazen dak kan dragen. Verder moet er ook aandacht besteed worden aan een aantal veiligheidsvoorschriften. Het is belangrijk dat er enkel gebruik wordt gemaakt van veiligheidsglas. Tussen de lagen van veiligheids glas wordt een folie geplaatst zodat het glas niet in duizenden stukken uiteen valt mocht het breken. Wanneer het glazen dak als plafond, en als vloer, gebruikt wordt is een hoge buigbreeksterkte zeer belangrijk. De inbraakbeveiliging is bij een glazen dak ook een aanwezig aandachtspunt.

Glazen dak voordeel - 2

Glazen daken en isolatie

Warmte- en geluidsisolatie zijn de twee voornaamste punten van aandacht bij het plaatsen van een glazen dak. Het is belangrijk dat het kwaliteit van het glas hoog is zodat er weinig warmte verloren gaat. Daarom wordt er voor glazen daken meestal gekozen voor HR ++ glas. Bij HR ++ glas zit er tussen de verschillende glaslagen een gasmengsel dat extra isolerend werkt. Dit type glas heeft bovendien ook een erg goede geluidsisolatie en zorgt ervoor dat storend lawaai zo veel mogelijk buiten blijft.

5/5 - (1 stemmen)