Bitumen dakbedekking

Wat is bitumen dakbedekking, hoe lang gaat bitumen mee, wat zijn de totale kosten en hoe kan ik op deze kosten besparen? Voor antwoord op deze vragen bent u hier aan het juiste adres.

Wat kost bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is een uitstekend materiaal om platte daken zoals, aanbouwen, veranda’s, dakkapellen of schuren mee te bedekken. Hoe hoog de prijs van het laten plaatsen van bitumen dakbedekking is hangt af van of de nieuwe laag dakleer op uw oude dakbedekking geplaatst wordt of dat totale vernieuwing noodzakelijk is. Totale vernieuwing komt bijvoorbeeld voor wanneer u direct uw platte dak wilt laten isoleren of als er al meerdere lagen dakleer over elkaar zijn aangebracht. Het geheel wordt dan te zwaar voor uw dakconstructie. Laat u adviseren door een dakdekker over wat het beste is voor uw situatie. Voor het laten aanbrengen van bitumen dakbedekking op uw platte dak kunt u rekening houden met de onderstaande prijzen.

KlusGemiddelde totaalprijs per m2, incl. montage en btwLevensduur*
Nieuwe bitumen dakbedekking over oude dakbedekking€ 45 - € 5525 jaar
Verwijderen en plaatsen nieuwe bitumen dakbedekking€ 75 - € 8525 jaar

* Dit is de gemiddelde productlevensduur, in de praktijk blijkt echter dat bitumen dakbedekking vaak langer meegaat. Het is wel aan te raden om na deze tijd uw bitumen dakbedekking goed in de gaten te houden.

Heeft u bijvoorbeeld een dakoppervlak van 20 m2 dat u wilt laten bekleden met bitumen dakbedekking, dan kunt u rekening houden met een totaalprijs van rond de € 900 voor plaatsing over uw bestaande dakbedekking en rond de € 1.600 voor complete vernieuwing van de dakbedekking.

Bitumen dakbedekking

Specifieke prijsinformatie?

Geen tijd en zin om overal naar prijzen te zoeken voor het laten plaatsen van bitumen dakbedekking? U bent niet de enige. Dit is de manier om eenvoudig specifieke prijsinformatie voor uw klus te krijgen: gratis offertes aanvragen. Door het invullen van 1 aanvraag, wat maximaal 5 minuten van uw tijd kost, krijgt u tot wel 5 prijsopgaven over dakleer van betrouwbare dakdekkersbedrijven in uw regio. Deze prijsopgaven zijn geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Zo heeft u een reëel beeld van de totale kosten voor uw klus én sluit u te veel betalen voor de klus uit omdat u de prijsverschillen voor ogen heeft.

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen komt al terug in het eerste verhaal van de mensheid, het Gilgamesj-epos, waarin bitumen wordt gebruikt om de buitenwand van een schip waterdicht te maken. Dat bitumen nu nog steeds wordt gebruikt wil dus wel iets zeggen. In Nederland zijn dan ook de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie waardoor bitumen eigenschappen heeft die zeer geschikt zijn voor dakbedekking:

 • waterdicht;
 • ijzersterk;
 • bestand tegen chemische stoffen;
 • grote kleefkracht op diverse materialen.

U hoort het al, bitumen dakbedekking is een prima kandidaat om u en al uw bezittingen te beschermen tegen alle Hollandse weersinvloeden. Maar zoals altijd zijn er ook een aantal nadelen, zo ook voor bitumen dakbedekking:

 • slechte UV- en zuurstofbestendigheid;
 • niet elastisch: wordt hard bij vrieskou en zacht bij hitte;
 • relatief korte levensduur.

Om deze nadelen weg te nemen is gemodificeerd bitumen ontwikkeld, beter bekend als de varianten APP en SBS.

Bitumen dakbedekking: APP

Is de bitumen dakbedekking met APP (Atactisch PolyPropyleen) bewerkt dan betekent dit dat er een elastische kunststof is verwerkt in het dakleer. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:

 • soepeler en buigzamer is (goed bij temperatuurschommelingen);
 • UV-bestendig is;
 • weinig onderhoud nodig heeft.

Bitumen dakbedekking: SBS

Wanneer de bitumen dakbedekking met SBS (Styreen Butadieen Styreen) bewerkt is dan betekent dit dat er kunstmatig gefabriceerd rubber is verwerkt in het dakleer. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:

 • soepeler en buigzamer is (goed bij temperatuurschommelingen);
 • een grote kleefkracht heeft (wat de kans op lekkages aanzienlijk verkleint).

Een nadeel van SBS is dat het dakleer poreus wordt bij blootstelling aan veel UV-straling. Kiest u voor bitumen met SBS dan luidt het advies om een laag kiezels over het dakleer aan te brengen.

Bitumen dakbedekking onderhoud

Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst?

Wanneer het dak schoon is start de dakdekker met het uitrollen van het dakleer totdat uw volledige dak bedekt is met bitumen. Al het overtollige materiaal wordt vervolgens vakkundig weggesneden. Is de bitumen dakbedekking precies op maat? Dan worden de rollen weer opgerold. Vervolgens is het tijd om de brander erbij te pakken. Branden is dé manier om bitumen dakbedekking stevig en waterdicht aan het dak te bevestigen. De onderkant van het dakleer wordt tijdens het opnieuw uitrollen verhit met de brander waardoor het bitumen met de onderlaag samensmelt. Dit is een nauwkeurig klusje want brand is wel het laatste waar u op zit te wachten. Tot slot gaat de dakdekker met een aandrukroller over de bitumen dakbedekking heen om het geheel, vooral de naden, goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarna kan uw dakbedekking er de komende jaren weer tegenaan.

Advies: Er is tegenwoordig ook zelfklevend bitumen dakbedekking op de markt. Echter blijkt dat de hechting minder goed is dan de oude methode met de brander. Hierdoor is het dakleer bijvoorbeeld gevoeliger voor lekkage. Laat uw bitumen dakbedekking professioneel aanbrengen zodat u er de komende jaren geen omkijken meer naar heeft.

Dakleer plaatsen

Hoe zorgt u voor de langste levensduur?

De dakbedekking van uw dak vervangen is een klus waar u uiteraard niet op zit te wachten. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u er weer zo lang mogelijk vanaf bent? Bekijk de onderstaande 3 tips:

 1. Jaarlijks onderhoud: Algen en mossen vinden het heerlijk om zich te nestelen op daken, zeker als er ook een hoop bladeren op liggen van bomen in de buurt van uw dak. Door jaarlijks 15 minuten op uw dak door te brengen om dit alles te verwijderen zorgt u ervoor dat uw dak zo lang mogelijk in goede conditie blijft. Daarnaast is het verstandig om uw bitumen dakbedekking regelmatig een dakreparatie te laten ondergaan. Is uw dak toch aan complete vervanging nodig? Lees hier meer over een plat dak vervangen.
 2. Groendak: Door een groendak te laten aanbrengen bovenop de nieuwe laag dakleer kan er een levensduur van wel 60 jaar bereikt worden. Het groendak bestaat uit mossen, kruiden, planten en/of soms zelfs bomen. Hierdoor wordt uw huidige dakbedekking niet alleen goed beschermd maar heeft het dak ook nog eens een uitstekende isolerende werking. Bovendien ontvangt u bij sommige gemeenten een subsidie op het laten plaatsen van een groendak.
 3. Kiezels: We hebben het er net al over gehad, met kiezels wordt bitumen dakbedekking minder blootgesteld aan invloeden van buitenaf, waaronder UV-straling. Hierdoor gaat het dakleer langer in goede staat mee en heeft u minder onderhoud.

Andere opties voor bitumen dakbedekking?

Naast bitumen dakbedekking heeft u voor een plat dak ook de keuze uit: PVC dakbedekking of EPDM dakbedekking. Het voordeel van PVC is dat er ook een witte variant verkrijgbaar is, die ervoor zorgt dat hitte in de zomermaanden lekker buiten blijft. EPDM dakbedekking heeft als grootste voordeel dat het een levensduur heeft van wel 40 jaar. Voor beide soorten is er een aparte pagina waar u meer informatie vindt.

Bespaartip: tot wel 40% besparen op uw klus

Tot wel 40% besparen op uw klus? De ervaring leert dat dit zeker mogelijk is. Hoe? Door offertes van diverse dakdekkersbedrijven met elkaar te vergelijken. Dakdekkersbedrijven bieden dezelfde klus aan maar vragen daar totaal andere bedragen voor. Inzicht in dit prijsverschil heeft u niet als u met de eerste de beste dakdekker in zee gaat en dit kan betekenen dat u te veel gaat betalen voor uw klus.
Vraag hier gratis en volledig vrijblijvend offertes op van betrouwbare dakdekkers in uw regio.
Binnen 2 werkdagen ontvangt u tot wel 5 offertes waardoor u niet alleen weet wat voor budget u voor de klus beschikbaar moet stellen maar ook hoe groot het prijsverschil is tussen de aanbieders. Doe er uw voordeel mee, u zit tenslotte nergens aan vast. Zo zit u er straks voor de beste prijs weer jarenlang beschermd bij.

Bitumen dakbedekking offerte