Dakbedekking plat dak

Uit welke soorten dakbedekking heb ik de keuze voor mijn platte dak, welke materiaal is het beste en wat zijn de kosten voor de klus? Antwoorden op deze vragen vindt u in dit artikel.

Kosten dakbedekking plat dak

Gaat u uw dakbedekking op uw platte dak vervangen? Dan kan de klus op 2 manieren worden uitgevoerd. In de meeste gevallen is het mogelijk om de nieuwe laag dakbedekking over het huidige platte dak aan te brengen. Dit scheelt u flink in de kosten zoals u in het onderstaande kostenoverzicht ziet. Wilt u direct uw dak laten isoleren of zijn er al vele lagen dakbedekking over uw platte dak aangebracht waardoor het geheel te zwaar begint te worden voor de dakconstructie? Dan moet het complete platte dak vervangen worden. De dakdekker haalt de oude lagen van uw platte dak en voorziet het dak weer van een verse strakke laag. Wat de kosten zijn voor het laten plaatsen van één van de 3 populairste soorten dakbedekking op een plat dak? Die zijn als volgt:

De onderstaande prijzen zijn inclusief:

  • de dakbedekking naar keuze;
  • arbeidskosten;
  • schoonmaken ondergrond;
  • aanbrengen nieuwe dakrand.
Klus voor dakbedekking plat dakGemiddelde totaalprijs per m2, incl. btwLevensduur*
Bitumen
Nieuwe bitumen dakbedekking over oude dakbedekking€ 45 - € 5525 jaar
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe bitumen dakbedekking€ 75 - € 8525 jaar
PVC
Nieuwe PVC dakbedekking over oude dakbedekking€ 55 - € 6525 jaar
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe PVC dakbedekking€ 85 - € 9525 jaar
EPDM
Nieuwe EPDM dakbedekking over oude dakbedekking€ 50 - € 6040 jaar
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe EPDM dakbedekking€ 80 - € 9040 jaar

* Dit is de gemiddelde productlevensduur, in de praktijk blijkt echter dat de soorten dakbedekking voor een plat dak vaak langer meegaan. Het is wel aan te raden om na deze tijd de dakbedekking op uw platte dak goed in de gaten te houden.

Stel u heeft een plat dak van 20 m2 en u kiest ervoor om een nieuwe laag bitumen dakbedekking over de oude laag aan te brengen, dan kost de totale klus u rond de € 900. Is algehele vernieuwing nodig? Dan kost de klus u gemiddeld € 1.600.

Dakbedekking plat dak

Wat kost de klus voor mijn platte dak?

Zit u in de oriëntatiefase en wilt u graag weten wat de specifieke kosten zijn voor het laten plaatsen van dakbedekking op uw platte dak zonder direct ergens aan vast te zitten? Dat kan. Wij bieden u de mogelijkheid om gratis en volledig vrijblijvend offertes aan te vragen van betrouwbare dakdekkers in uw regio. Met één aanvraag krijgt u tot wel 5 prijsopgaven binnen, waardoor u meerdere dakdekkersbedrijven tegen elkaar kunt afwegen. Daarbij ziet u het prijsverschil, wat kan oplopen tot wel 40%. Als laaste geeft u uzelf ook nog eens een betere onderhandelingspositie voor het bepalen van de beste dakdekker specialist.

Soorten dakbedekking plat dak

Iedere soort dakbedekking voor uw platte dak voldoet, indien professioneel aangebracht, aan de basistaak: u en al uw bezittingen jarenlang beschermen tegen ons Hollandse klimaat. Maar wat zijn dan de verschillen tussen de 3 populairste soorten dakbedekking voor een plat dak? De prijs en levensduur van bitumen, PVC en EPDM ziet u in het kostenoverzicht, in onderstaande schema ziet u waar de verschillen vandaan komen.

Dakbedekking plat dak vervangen

Dakbedekking plat dakMontageOnderhoudBelangrijkste eigenschappen:
Bitumen
Bitumen is een op aardolie gebaseerde vloeistof die al jarenlang wordt toegepast op platte daken. Bitumen heeft een levensduur van gemiddeld 25 jaar.
Bitumen dakbedekking wordt aangebracht op een plat dak met een brander. De onderkant van het bitumen wordt verhit met de brander waardoor de bitumen aan het dak vast smelt. Het wordt aangeraden de bitumen dakbedekking jaarlijks te verlossen van mossen en algen voor een zo lang mogelijke levensduur.- waterdicht;
- sterk materiaal;
- grote kleefkracht.
PVC
PVC is een dakbedekking van kunststof die vooral bekend staat om de vele kleuren die mogelijk zijn. PVC heeft ook een levensduur van gemiddeld 25 jaar.
PVC dakbedekking wordt aangebracht op een plat dak door middel van lijm. De dakbedekking moet vervolgens 45 minuten constant worden aangedrukt.Bij PVC dakbedekking wordt onderhoud van 2 keer per jaar aangeraden zodat vuil zich niet vastbijt in de dakbedekking. - waterdicht;
- verkrijgbaar in vele kleuren;
- witte variant is zonwerend.
EPDM
EPDM is een dakbedekking van rubber en is erg in opkomst door de vele voordelen. Deze voordelen leveren een levensduur op van gemiddeld 40 jaar.
EPDM dakbedekking wordt aangebracht op een plat dak door middel van lijm. EPDM wordt als enige van tevoren op maat gemaakt waardoor er minder naden zichtbaar zijn.Bij EPDM dakbedekking is er geen onderhoud nodig, mossen en algen kunnen namelijk niet leven op rubber. Wel zouden eventuele bladeren van het dak verwijderd kunnen worden. - waterdicht;
- onderhoudsarm;
- goed bestand tegen temperatuurverschillen.

Dakbedekking plat dak: Groendak

Heeft u geen zin om tegen saaie dakbedekking op een plat dak aan te kijken, wilt u een steentje bijdragen aan een beter milieu, vooral geen onderhoud hebben, profiteren van natuurlijke isolatie én de levensduur van de dakbedekking voor het platte dak verdubbelen zodat u er waarschijnlijk nooit meer naar om hoeft te kijken? Als u nu volmondig ‘ja’ zegt, verdiep u dan eens in de mogelijkheden van het prachtige groendak. Mossen, kruiden, grassen en vetplanten zorgen voor al deze voordelen en verrijken uw huis met een natuurlijke tintje.

Een groendak wordt geplaatst op één van de 3 soorten dakbedekkingen voor een plat dak. Het bedrag van een groendak komt dus bovenop de prijs. Is uw huidige dakbedekking toe aan vervanging, dan moet dit eerst gebeuren voordat er een groendak op aangebracht kan worden. EPDM dakbedekking wordt dan aanbevolen als onderlaag. Vindt u de investering voor nieuwe dakbedekking voor nu even hoog genoeg? Een jaar later een groendak laten plaatsen is ook zeker mogelijk. Onderstaand vindt u de gemiddelde kosten voor een groendak:

Dakbedekking plat dakGemiddelde meerprijs per m2, incl. arbeidsuren, materiaal en btwLevensduur
Groendak€ 55 - € 65Bij bitumen en PVC dakbedekking is de levensduur gemiddeld 40 jaar en bij EPDM dakbedekking rond de 60 jaar.

Heeft u bijvoorbeeld een plat dak van 20 m2 en wilt u een groendak op uw huidige dakbedekking laten plaatsen, dan kost dit u ongeveer € 1.200. Komt hier ook nog een nieuwe laag bitumen dakbedekking bij, dan komt het totaalplaatje uit op een bedrag van rond de € 2.100. Tip: kijk of uw gemeente een subsidie verstrekt voor het laten plaatsen van een groendak, dit kan op Energiesubsidiewijzer.

Dakbedekking plat dak groendak

Isolatie dakbedekking plat dak

Is de ruimte onder het platte dak onderdeel van uw woonruimte? Dan is het de moeite waard om te overwegen uw platte dak ook direct te laten isoleren. Via het dak gaat er namelijk 30% aan warmte verloren, wat niet bevorderlijk is voor uw energierekening. Er zijn 2 methodes van isolatie bij een plat dak:

  • Isolatie onder de dakbedekking: De isolatielaag komt tussen het dakbeschot en de dakbedekking in. Deze vorm van isolatie heeft de hoogste isolatiewaarde en wordt vooral toegepast wanneer uw dakbedekking aan complete vernieuwing toe is.
  • Isolatie op de dakbedekking: Deze vorm van isolatie wordt toegepast als uw dakbedekking nog in prima staat is, er komen dan waterdichte platen bovenop uw dakbedekking.

Onderstaand vindt u de gemiddelde kosten voor het laten isoleren van een plat dak. Wist u dat u deze investering in gemiddeld 6 jaar gaat terugverdienen dankzij de besparing op uw energierekening? De gemiddelde besparing is rond de € 500 per jaar.

Gemiddelde prijs per m2, incl. arbeidskosten, materiaal en btw
Isoleren van een plat dak€ 50 - € 70

Ook hier grijpen we terug naar het voorbeeld van de dakbedekking voor een plat dak van 20 m2. In dit geval brengt het laten isoleren van uw platte dak een kostenplaatje met zich mee van rond de € 1.200.

Een betrouwbare dakdekker voor de beste prijs? Dat kan!

Vaak worden we getipt door kennissen over een prettige dakdekker in de buurt. Uiteraard een goede manier maar u weet dan niet of de prijs die de dakdekker vraagt redelijk is. Misschien bent u straks wel degene met de gouden tip.
Wij bieden u namelijk de mogelijkheid om gratis tot wel 5 prijsopgaven aan te vragen van betrouwbare dakdekkers in uw omgeving. Dit is volledig vrijblijvend, u zit dus nergens aan vast. U heeft zo inzicht in welke prijzen de dakdekkers in uw buurt hanteren, die lopen namelijk flink uiteen wat kan oplopen tot wel 40%. Zo vindt u dus een betrouwbare dakdekker zonder te veel te betalen.

Dakbedekking plat dak offerte