Dakpannen

Dakpannen vormen al jarenlang een betrouwbare vorm van dakbedekking voor hellende daken. Dit is niet voor niks: de prijs-kwaliteitverhouding is namelijk erg goed. Bent u van plan om nieuwe dakpannen te laten leggen op uw dak? Lees hier alles over de kosten, soorten en hoe u kunt besparen op de klus.

Hoeveel kost het vervangen van dakpannen?

Kijkt u in woonwijken om u heen, dan zijn negen van de tien daken bedekt met dakpannen. Dakpannen zijn in Nederland zeer populair en dat is uiteraard niet voor niks. Dakpannen zijn, in vergelijking met andere soorten dakbedekking, niet duur en hebben een lange levensduur die kan oplopen tot wel 100 jaar. Is het voor u tijd om de dakpannen op uw dak te laten vervangen, dan weet u in ieder geval dat u daarna waarschijnlijk niet meer voor deze kostenpost komt te staan. In onderstaand overzicht ziet u de gemiddelde kosten per m2 voor de twee meest populaire soorten dakpannen met de bijbehorende levensduur.

Soorten dakpannenGem. kosten per m2, incl. montage en btwLevensduur*
Betonnen dakpannen€ 5030 jaar
Keramische dakpannen€ 6050 jaar

* Dit is de gemiddelde productlevensduur. In de praktijk blijkt echter dat dakpannen vaak langer meegaan. Het is wel aan te raden om na deze tijd de dakpannen goed in de gaten te houden.

Dakpannen vervangen kosten

Ontdek de exacte prijs van uw project

Heeft u een hellend dak van in totaal 90 m2, dan komen de kosten voor het vervangen van de dakpannen uit op een bedrag van rond de € 5.400. Dit is een gemiddelde prijs; de exacte kosten zijn namelijk volledig afhankelijk van de situatie. Wilt u graag weten wat het laten leggen van dakpannen op uw dak gaat kosten? Het antwoord heeft u binnen 2 werkdagen in huis.

Vraag hier gratis en zonder verplichtingen offertes aan van tot wel 5 betrouwbare dakdekkersbedrijven in uw regio. Zo weet u precies met wat voor budget u rekening dient te houden. Doordat u met één aanvraag meerdere offertes in huis krijgt ziet u bovendien direct welk dakdekkersbedrijf de opdracht voor de beste prijs kan uitvoeren. Vindt u de totaalprijs toch te duur of kan de opdracht onverwachts niet doorgaan? Geen probleem, de offertes zijn volledig vrijblijvend.

Voordelen van dakpannen

Waarom kiest u voor dakpannen en niet voor een ander materiaal? Eerder is de goede prijs-kwaliteitverhouding al genoemd, maar dakpannen bieden meer voordelen. De vijf belangrijksten zijn:

 • lange levensduur;
 • bestand tegen alle weersomstandigheden;
 • makkelijk in onderhoud;
 • brandveilig;
 • snelle plaatsing.

Kortom, laat u nieuwe dakpannen op uw dak leggen, dan hoeft u als het goed is nooit meer naar uw dak om te kijken. Garandeer wel altijd dat uw dakpannen door een erkende vakspecialist geplaatst worden. Erkende vakspecialisten zijn vaak aangesloten bij brancheorganisaties als VEBIDAK of beschikken over keurmerken als dat van KOMO.

Soorten dakpannen

Zoals u in het kostenoverzicht ziet zijn Nederlandse daken veelal voorzien van betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Beide soorten dakpannen voldoen uitstekend aan hun taak: u en al uw bezittingen beschermen tegen alle weersinvloeden van ons Hollandse klimaat. Wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten?

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen komen tot stand door beton in een mal te gieten en vervolgens te laten uitharden. De betonnen dakpan kan daarna nog worden afgewerkt met een kleurcoating. Dit is aan te raden omdat het oppervlak daardoor gladder wordt, waardoor u uw dak langer alg- en mosvrij houdt. Dit bevordert niet alleen de levensduur van de dakpannen, maar ook de uitstraling van uw woning. De kleurcoating is in vele kleuren mogelijk. U bent dus niet meer gebonden aan de muisgrijze variant.

Twee redenen om te kiezen voor betonnen dakpannen:

 1. Goed voor uw portemonnee: Als u op zoek bent naar de goedkoopste optie, dan passen betonnen dakpannen perfect in dit plaatje. Betonnen dakpannen zijn in de aanschaf iets goedkoper dan keramische dakpannen en ook het laten leggen is goedkoper. Betonnen dakpannen zijn namelijk groter dan keramische dakpannen waardoor ze sneller en eenvoudiger te plaatsen zijn.
 2. Ze zijn maatvast: Betonnen dakpannen zijn maatvast, wat wil zeggen dat ze niet uitzetten of krimpen bij diverse temperaturen. Een stabiele dakbedekking dus om u en uw bezittingen te beschermen. Ook zijn betonnen dakpannen relatief zwaar en daardoor beter bestand tegen de herfststormen die regelmatig over Nederland razen.

Dakpannen kopen

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen bestaan uit klei. Wist u dat deze klei gewoon uit onze Hollandse rivieren, zoals de Maas en de Rijn, wordt gewonnen? Rivieren zorgen voor een continue productie van klei waardoor de voorraad onuitputtelijk is. Een perfect bouwmateriaal dus. Om keramische dakpannen te maken wordt geknede klei in mallen geperst die vervolgens de oven in gaan. Op hoge temperaturen wordt de klei gebakken tot een harde dakpan.

Een keramische dakpan met een ingebakken glazuurlaag heeft de langste levensduur. Ook werkt deze glazuurlaag, net zoals bij betonnen dakpannen, beschermend tegen algen en mossen. Zo blijft het dak zo lang mogelijk een plaatje om naar te kijken. Vuil glijdt na het leggen van keramische dakpannen direct van het dak af.

Twee redenen om te kiezen voor keramische dakpannen:

 1. Lange levensduur: Keramische dakpannen hebben een levensduur tot wel 100 jaar. Deze lange levensduur komt vooral voor bij de geglazuurde variant en goed onderhoud.
 2. Geschikt voor lastige daken: Zijn er veel onderbrekingen op uw dak, dan biedt de keramische dakpan uitkomst. Het laten leggen van dakpannen op afwijkende daken is met alle hulpstukken die mogelijk zijn bij de keramische variant geen enkel probleem. Het geheel ziet er netjes afgewerkt uit en zijn minder gevoelig voor lekkages.

Dakpannen dakbedekking

Dakpannen vervangen

Zit u er binnen niet meer droog bij? Het kan zijn dat enkele dakpannen stuk of verschoven zijn. Wanneer de levensduur van uw dakpannen nog lang niet is bereikt, volstaat een dakreparatie. Diverse dakdekkersbedrijven vragen voor het leggen van een paar dakpannen een starttarief omdat het een ‘kleine’ klus is.

Zijn de dakpannen aan de oude kant? Dan kan de dakdekker een totale dakrenovatie voorstellen. Alle dakpannen worden dan vervangen voor nieuwe dakpannen waardoor u weer jarenlang vooruit kunt. Laat u in dit geval toch een reparatie uitvoeren, dan blijkt dit vaak alleen maar uitstel en komen de kosten voor de reparatie bovenop de kosten van de dakrenovatie die uiteindelijk toch nodig bleek.

Onderhoud

Zodra uw dakpannen vervangen zijn wilt u uiteraard zo lang mogelijk genieten van een stevig en fraai uitziend dak. Dit kan door uw dakpannen regelmatig te laten onderhouden. Vraag aan de dakdekker hoe vaak onderhoud voor uw dakpannen nodig is. Met onderhoud voorkomt u lekkages, vorstschade en blijft uw dak er mooi uitzien. Mos is de grootste boosdoener van problemen met uw dakpannen. Mossen scheiden namelijk zuur af, wat zich samen met de wortels van het mos gaat nestelen in de dakpannen. Met vorst kan dit schade aan uw dakpannen veroorzaken. Mos groeit ook in kieren en naden. Wanneer het mos blijft groeien kan de dakbedekking opzij worden gedrukt wat lekkages kan veroorzaken.

Wat een dakdekker voor u kan betekenen op het gebied van onderhoud verschilt per type dakpan. Iedere afwerking heeft namelijk ander onderhoud nodig. Mogelijke onderhoudswerkzaamheden zijn:

 • Het handmatig verwijderen van onkruid.
 • Het inspuiten van de dakpannen met Biomos waardoor algen en mossen op een natuurlijke wijze worden afgebroken en uiteindelijk wegspoelen met regen.
 • Het met een hogedrukspuit, met koud of warm water, wegspuiten van vuil.
 • De dakpannen impregneren waardoor de dakpannen waterafstotend(er) worden, ter voorkoming van aangroei van mos en algen.

Dakpannen reinigen

Dakpannen vervangen voor een andere soort dakbedekking?

Bent u benieuwd welke keuzes u nog meer heeft naast het laten leggen van dakpannen? Overweeg bijvoorbeeld om een natuurlijke uitstraling op uw dak te realiseren door uw dakpannen te vervangen door natuurleien, een prachtige rieten dak of zelfs een steeds populairder wordend groendak. Wat tegenwoordig ook vaker wordt toegepast op moderne huizen zijn daken van metaal zoals aluminium, koper of zink. Met zink is zelfs een levensduur van rond de 125 jaar mogelijk. Kortom, genoeg opties. Meer informatie over de verschillende soorten vindt u op de dakbedekking pagina.

Betaal niet te veel, vergelijk offertes

Te veel betalen voor een klus, dat wil niemand en is ook helemaal niet nodig als u uw dakpannen gaat vervangen. Vraagt u namelijk offertes op van meerdere dakdekkersbedrijven dan ziet u zelf de prijsverschillen én of een hogere prijs u daadwerkelijk meer kwaliteit gaat opleveren. Krijg inzicht in de prijzen door hier eenvoudig gratis offertes op te vragen. U vult één aanvraag in en binnen enkele werkdagen ontvangt u tot wel 5 offertes van dakdekkers in uw regio. Deze offertes zijn vrijblijvend, u zit dus ergens aan vast. Maak het vervangen van uw dakpannen betaalbaar zodat uw dak er binnenkort weer piekfijn uitziet voor de beste prijs.

Dakpannen offerte