Groendak

Een groendak brengt vele voordelen voor uzelf en het milieu. Hoe werkt het, wat zijn de voordelen en wat zijn de gemiddelde kosten voor een groen dak?

Groendak prijzen

Het aanleggen van een groendak is niet op ieder dak mogelijk. Een groendak heeft een speciale wortelbestendige ondergrond nodig. Een veel voorkomende dakbedekking zoals bitumen is van nature niet wortelbestendig en zal vervangen moeten worden door een andere dakbedekking, zoals EPDM.

Hieronder ziet u de gemiddelde dakbedekking kosten voor het aanleggen van een groendak.

Soort dakPrijs per m² (incl. btw en montage)Levensduur
Extensief groendak€ 45 - € 10060 jaar
Intensief groendak€ 120 - € 20060 jaar
Nieuwe onderlaag (EPDM)€ 40 - € 50In combinatie met groendak 60 jaar

Wanneer u van uw platte dak met een oppervlakte van 50 m² een prachtige extensieve tuin wilt maken kunt u rekening houden met een totaalprijs van ongeveer € 6.000,-. Deze prijs is inclusief een nieuwe onderlaag (EPDM) en beplanting. In de meeste gevallen wordt er namelijk een nieuwe ondergrond geplaatst omdat de huidige dakbedekking oud of versleten is.

40% besparen op het aanvragen van groendak offertes

Heeft u interesse in een groendak en wilt u dit zo voordelig mogelijk laten aanbrengen? Vergelijk dan verschillende offertes van meerdere dakdekkersbedrijven. Door het vergelijken kunt u tot wel 40% besparen op de kosten van een groendak.

Groendak

Een groendak is een natuurlijke en duurzame dakbedekking die bovenop uw bestaande dakbedekking wordt gelegd. Een groendak is een laag van vetplantjes en andere begroeiing die bovenop uw dak wordt geplant. Bij het aanbrengen van een groendak wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten groendak:

  • intensief groendak
  • extensief groendak

Groendak plat dak

Benodigdheden

Uw dak zal aan een aantal eisen moeten voldoen om ervoor te zorgen dat u optimaal kunt genieten van een groendak.

  • Dakhelling max. 60 graden
  • Goed afvoersysteem
  • Geschikte dakconstructie
  • Wortelbestendige dakbedekking

Uw dakdekker zal u kunnen vertellen of uw dakbedekking voldoet aan de eisen voor het plaatsen van een groendak.

Intensief

Intensieve groendaken worden ook wel daktuinen genoemd. Dit komt omdat ze vergelijkbaar zijn met gewone tuinen, zowel qua uitzicht, gebruik als onderhoud. De begroeiing bestaat uit grassen, struiken en soms zelfs bomen. Deze vorm van groendak zorgt voor een grote belasting op uw dak en vergt in bijna alle gevallen dat er een aanpassing aan uw dakconstructie moet plaatsvinden.

Extensief

Een extensief groendak wordt ook wel een vegetatiedak genoemd en wordt het meest toegepast. Bij een extensief groendak is de begroeiing beperkt tot mos, en vetplanten. Deze vorm van groendak vergt weinig onderhoud en hoeft alleen in periodes van droogte goed onderhouden te worden. De belasting op uw dak is een stuk minder, waardoor is er in de meeste gevallen geen aangepaste dakconstructie nodig.

Groendak gebouw

Voordelen van een groendak

Een groendak brengt een groot aantal voordelen met zich mee. De groene laag van vetplantjes beschermt uw huidige dakbedekking extra goed tegen UV-straling en andere factoren die een negatief effect zouden hebben op uw dakbedekking. Hierdoor kan uw bestaande dakbedekking tot wel twee keer zo lang meegaan. Een groendak biedt prima isolatie in alle seizoenen. Tijdens de zomer kunnen de temperaturen op uw dak aardig oplopen, een groendak zorgt ervoor dat de temperatuur laag blijft. Dit komt doordat de plantjes het opgenomen water gebruiken om zichzelf koud te houden, dit doen ze door het opgenomen vocht weer in de lucht vrij te laten. Hierdoor daalt de temperatuur van zowel de plantjes als uw dak.

Een ander voordeel is dat u grote kans heeft op subsidie van uw gemeente. Verschillende gemeenten hebben geld gereserveerd voor het ondersteunen van mensen die een groendak willen laten plaatsen. U controleert dit door te kijken op de website van uw gemeente of te kijken bij de Energiesubsidiewijzer.

Gemeenschap en milieu

Maar u heeft er niet alleen zelf voordelen van, ook de gemeenschap om u heen en het milieu profiteert van een groendak. Zo houdt de begroeiing van een groendak veel meer water vast dan een normaal dak. Hierdoor is er tijdens zware regenbuien minder belasting op de riolering. Ook nemen de plantjes CO2 op, wat zorgt voor een beter leefklimaat. Dankzij deze voordelen is het vaak ook mogelijk om een subsidie te krijgen van uw gemeente. Wij adviseren u om vroegtijdig contact op te nemen met uw gemeente als u deze optie overweegt.

Bespaar tot 40% op een groendak offerte

Zou u graag een groendak bovenop uw dakbedekking willen? Laat dit dan aanbrengen door een erkende dakdekker. Vergelijk meerdere offertes van verschillende dakdekkersbedrijven. Door het vergelijken kunt u tot wel 40% besparen op het aanbrengen van een groendak.

Groendak offertes