Nieuw dak

Een nieuw dak laten plaatsen moet nauwkeurig gebeuren zodat u jarenlang vooruit kunt. Om u goed voor te bereiden op de klus leest u hier informatie over de mogelijkheden, kosten en bespaartips.

Dakrenovatie of een nieuw dak?

Allereerst de vraag: Bent u op zoek naar een nieuwe laag dakbedekking voor op uw dak of moet er ook een (nieuwe) dakconstructie geplaatst worden? Voor het compleet vernieuwen van uw dak, inclusief (een gedeelte van de) dakconstructie, bent u hier op het juiste adres. Wilt u enkel een verse laag dakbedekking op uw hellende of platte dak, dan verwijzen wij u naar de pagina dakrenovatie.

Kosten nieuw dak

De dak vervangen kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Voor het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe dakbedekking kunt u rekenen op de volgende kosten:

  • Plat dak: € 75 – € 100 per m2
  • Hellend dak: € 75 – 130 per m2

Wilt u ook het dakbeschot vernieuwen of dakisolatie aanbrengen? Dan vallen de kosten hoger uit. Houd rekening met de volgende extra kosten:

  • Dakisolatie: € 40 – € 60 per m2
  • Dakbeschot vernieuwen: € 90 – € 150 per m2

Onderstaand ziet u de kosten voor een nieuw dak in een handig overzicht.

Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen van nieuwe dakbedekkingGemiddelde prijs per m2, incl. btw
Plat dak€ 75 - € 100
Hellend dak€ 75 - € 130
Dakisolatie aanbrengen€ 40 - € 60
Dakbeschot vernieuwen€ 90 - € 150

Kosten nieuw dak

Nieuw dak prijzen vergelijken

Wilt u weten wat een nieuw dak in voor uw woning exact gaat kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo komt u eenvoudig in contact met tot wel 5 professionele dakdekkers in uw omgeving. Waarom meerdere dakdekkers? Dakdekkersbedrijven hanteren andere prijzen voor een nieuw dak, wat een prijsverschil tot wel 40% kan opleveren blijkt uit praktijkervaringen. Het is daarom aan te raden om voorafgaand aan de klus meerdere prijsopgaven te vergelijken. Zo kiest u straks de beste dakdekker met de mooiste prijs voor het vernieuwen van uw dak. Zit deze dakdekker er niet tussen? Geen probleem, de offertes zijn volledig vrijblijvend.

Wanneer is een nieuw dak nodig?

Het dak heeft genoeg body nodig om het eigen gewicht te dragen en het gewicht dat er bovenop komt door diverse weersomstandigheden. Stevige houten balkon vormen deze body. De dakconstructie kan een dakdekker opbouwen op het dak maar kan ook van te voren op maat gemaakt worden in een fabriek. De dakconstructie hoeft dan alleen nog vastgemaakt te worden aan uw dak. Toch is het niet altijd nodig om het hele dak te vernieuwen. Is de dakconstructie doorgezakt, dan kan een dakdekker structuurversterkende balken plaatsen. Bij vochtig gerot hout of aangetaste balken door houtwormen of termieten is vaak wel een compleet nieuw dak nodig. Wat het probleem aan uw dakconstructie is? Dat kan een dakdekkersbedrijf het beste beoordelen.

Oriëntatiegesprek met een dakdekkersbedrijf

Een dakdekker kan enkel een volledig realistisch kostenplaatje opstellen voor het plaatsen van een nieuw dak wanneer hij het project heeft gezien. Heeft u de gratis offertes aangevraagd, dan is de kans groot dat de dakdekkers voorstellen uw dak te komen bekijken. Dit zijn in de meeste gevallen ook gratis en vrijblijvende gesprekken (vraag hiernaar). Nodig de dakdekkers uit waar u een goed gevoel bij heeft zodat u straks het juiste dakdekkersbedrijf vindt voor het vervangen van uw dak. Dit gesprek geeft u ook direct de gelegen om al uw vragen te stellen aan de experts. Mogelijke vragen zijn: hoe lang het laten plaatsen van een nieuwe dak bij u gaat duren, of u in die periode gewoon thuis kan blijven wonen en wanneer ze komen werken. Het dak is de beschermer van u en al uw bezittingen, zorg daarom voor een goede voorbereiding zodat u straks niet voor verrassingen komt te staan.

Een vergunning nodig voor een nieuw dak?

Een punt om voorafgaand aan het vervangen van uw dak bij stil te staan is het aanvragen van een vergunning. U dient een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een nieuw dak wanneer:

  • de draagconstructie van het dak wordt aangepast;
  • er een uitbreiding in de hoogte, breedte of dikte van de woning plaatsvindt.

Onder de uitbreiding van het dak kan bijvoorbeeld ook al het isoleren van het dak worden verstaan, dit maakt het dak groter. Informeer daarom altijd voor aanvang van de klus bij uw gemeente en/of het dakdekkersbedrijf of u een vergunning nodig heeft voor het laten plaatsen van een nieuw dak op uw woning. Houd daarbij in uw achterhoofd dat het verstrekken van een vergunning vaak wel enkele weken in beslag neemt. U controleert of u een vergunning nodig heeft via het Omgevingsloket.

Subsidies voor een nieuw dak

Naast een vergunning kunt u uiteraard ook een beroep doen op de gemeente voor subsidies. Voor veel klussen aan huis, zeker bij oude woningen, verstrekken gemeenten regelmatig subsidies. Zij willen graag voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen, pluk daar vooral de vruchten van. Vraag als u toch bij uw gemeente bent naar de subsidiemogelijkheden voor het vernieuwen van uw dak met eventuele extra’s zoals isolatie. Alle beetjes helpen bij deze waardevolle investering in uw huis.

Nieuw dak vervangen kosten

Nieuw dak plaatsen: Buren

Wanneer uw buren heeft, betrek ze dan ook in het proces en nodig ze uit voor een kop koffie. De kans is namelijk groot dat het dak van de buren ook vervangen dient te worden. Laat u samen een nieuw dak plaatsen dan bespaart u op kosten als voorrijkosten en materiaalhuur. Naast de besparing voorkomt u ook mogelijke zwakke plekken tussen het oude en nieuwe gedeelte van het dak.

Willen uw buren niet mee doen? Licht ze dan wel goed in over het vernieuwen van uw dak. Deze klus kan namelijk enkele dagen tot weken duren en heeft vaak ook invloed op hun dak. Mocht u graag voor een ander soort dakbedekking willen gaan doe dit dan wel in goed overleg, mochten de buren gaan klagen over uw vernieuwde dak (geldt vooral bij het dak op de woning zelf) en de gemeente vindt het dak geen gezicht, dan heeft de gemeente het recht om achteraf op te treden. De gemeente kan dan vaststellen dat er sprake is van ernstige strijd met redelijke eisen van welstand. De strengheid op dit punt verschilt per gemeente maar sta er wel bij stil wanneer u uw hellende of platte dak laat vervangen.

Soort dakbedekking kiezen

Weet u al wat voor soort dakbedekking u op uw nieuwe dak wilt laten plaatsen? Wanneer u uw oude dak gaat vervangen heeft u de keuze om te gaan voor uw oude vertrouwde soort dakbedekking maar wellicht wilt u zich juist wel oriënteren op wat de andere mogelijkheden zijn. Onderstaand ziet u de soorten dakbedekking voor een plat en hellend dak. Meer informatie over de kosten voor een nieuw dak, levensduur, voor- en nadelen vindt u op de dakbedekking pagina of door te klikken op de dakbedekking die u een interessante optie lijkt.

Plat dak

Hellend dak

Heeft u aanvullende wensen voor uw nieuwe dak?

Dakramen, dakkapellen, isolatie, zonnepanelen, schoorstenen, denk goed na over wat u allemaal op uw nieuwe dak wilt laten plaatsen om het wooncomfort in huis te vergroten. Wilt u bijvoorbeeld meer lichtinval in huis, dan plaatst de dakdekker direct grote dakramen tijdens het vernieuwen van uw dak. Wilt u een lagere energierekening, laat uw nieuwe dak dan direct isoleren. Veel dakdekkersbedrijven zijn gespecialiseerd in alle klussen op het dak zodat één bedrijf de totale klus voor u kan oppakken. Denk van tevoren dus alvast na over waar uw nieuwe dak allemaal aan dient te voldoen en bespreek de opties met de dakdekkersbedrijven die bij u langskomen.

Nieuw dak prijs

Vind de beste dakdekker voor de beste prijs

Het laten plaatsen van een nieuw dak is een grote stap en ook een belangrijke. U wilt zeker weten dat u het juiste dakdekkersbedrijf in de arm neemt die kwaliteit levert voor een realistische prijs. Hoe u ervoor zorgt dat u niet teveel betaalt voor uw nieuwe dak vervangen? Vraag bij ons tot wel 5 offertes op van professionele dakdekkersbedrijven in uw omgeving. Het aanvragen van prijsopgaven is met één aanvraag voor elkaar, gratis en volledig vrijblijvend. U kunt zich op deze manier rustig oriënteren op de verschillende prijzen die dakdekkers vragen voor het plaatsen van een nieuw dak. Zo kijkt u straks met een tevreden gevoel terug op uw dak vervangen klus en zit u er weer jarenlang perfect beschermt bij.

Nieuw dak offerte