Kosten dakbedekking

Bent u benieuwd naar de kosten voor uw nieuwe dakbedekking? Dan bent u hier aan het goede adres. Bekijk de kosten per dakbedekking en wat hun kwaliteiten zijn. Zo maakt u straks de juiste keuze en zit u er weer jarenlang perfect beschermd bij.

Kosten dakbedekking

De hoogte van de dakbedekking kosten is voor het grootste gedeelte afhankelijk van het materiaal dat u kiest en de afmeting van uw dakoppervlak. Op basis van deze gegevens berekent een dakdekkersbedrijf een prijs per m2. Voor een dak van 60 m2 met EPDM dakbedekking kunt u rekenen op een prijs van € 2.500. EPDM dakbedekking gaat gemiddeld 40 jaar mee. Ter vergelijking: voor een bitumen dak betaalt u gemiddeld € 2.250, maar bitumen dakbedekking gaat ook minder lang mee, namelijk 25 jaar.

In het onderstaande schema vindt u de meest gekozen soorten dakbedekking per type dak met niet alleen de kosten, maar ook de levensduur. Deze twee belangrijke punten kunt u direct tegen elkaar afwegen en vergelijken met andere interessante opties voor uw dak. De gemiddelde prijzen zijn inclusief plaatsing en btw.

Soort dakbedekkingGemiddelde levensduur*Gemiddelde totaalprijs per m2, incl. btw
Plat of gebogen dak
Bitumen25 jaar€ 45
PVC25 jaar€ 55
EPDM40 jaar€ 50
Groendak**60 jaar€ 55
Hellend of gebogen dak
Betondakpannen30 jaar€ 50
Leien40 jaar€ 70
Riet40 jaar€ 90
Kleidakpannen50 jaar€ 60
Aluminium50 jaar€ 75
Koper80 jaar€ 120
Zink100 jaar€ 80

* Dit is de gemiddelde productlevensduur. In de praktijk blijkt echter dat de soorten dakbedekking vaak langer meegaan. Het is wel aan te raden om na de genoemde tijd de dakbedekking goed in de gaten te houden.

** Een groendak wordt geplaatst op een onderlaag van PVC of EPDM. Wanneer uw dakbedekking toe is aan vervanging, komen de kosten voor een groendak bovenop de kosten voor de onderlaag van PVC of EPDM.

Kosten dakbedekking voor uw klus

We gaan nog een stapje verder om in de vraag naar concrete prijsinformatie te kunnen voorzien. Het internet staat vol met richtprijzen, maar de exacte hoogte van de totale dakbedekking kosten is afhankelijk van vele factoren, zoals de vorm van uw dak en het soort dakbedekking dat u kiest. Bent u benieuwd wat het laten plaatsen van dakbedekking voor uw situatie daadwerkelijk gaat kosten zonder direct ergens aan vast te zitten? Vraag dan gratis onze vrijblijvende offertes op. U krijgt tot wel 5 offertes toegestuurd waardoor u niet alleen inzicht krijgt in de exacte kosten van uw project, maar ook direct het prijsverschil ziet tussen diverse aanbieders. Hierdoor kiest u eenvoudig de beste vakspecialist voor uw project tegen de aantrekkelijkste prijs.

Dakbedekking kosten

Dakbedekking kosten: Soorten

Iedere genoemde dakbedekking voldoet, indien professioneel aangebracht, aan de basistaak: ervoor zorgen dat u en al uw bezittingen jarenlang beschermt zijn tegen ons Hollandse klimaat. Het ene materiaal beschermt echter wel beter tegen invloeden van buitenaf dan het andere. Dit ziet u terug in de levensduur en de bijbehorende dakbedekking kosten. We hebben een aantal specificaties van de verschillende dakbedekking soorten voor u op een rij gezet zodat u ze tegen elkaar kunt afwegen.

Plat dak

Als u op zoek bent naar dakbedekking voor uw platte dak dan zijn er drie populaire soorten: bitumen dakbedekking, PVC dakbedekking en EPDM dakbedekking. Kijkend naar de dakbedekking kosten in de tabel bovenaan deze pagina ziet u dat bitumen de goedkoopste optie is. Dit is tevens ook de meest toegepaste soort dakbedekkking op platte daken, al is dit wel aan het veranderen. Er zijn tegenwoordig namelijk meer alternatieven op de markt. Onderstaand ziet u welke factoren de levensduur van de diverse soorten beïnvloeden:

Soort dakbedekking plat dakWaterdichtTemperatuur-
verschillen
Onderhoud
BitumenGoedGoedJaarlijks
PVCGoedGoedJaarlijks
EPDMUitstekendUitstekendNiet
  • Waterdicht: Alle soorten zijn, indien vakkundig geplaatst, volledig waterdicht. Het voordeel van EPDM is dat de dakbedekking voorafgaand aan de klus op maat wordt gemaakt. Hierdoor zijn er minder naden wat de kans op lekkage kleiner maakt.
  • Temperatuurverschillen: Bitumen wordt zacht bij hitte en hard bij kou. Dit effect kan worden voorkomen door te kiezen voor bitumen met de toevoeging APP of SBS, wat de levensduur van bitumen verlengt. EPDM is al zeer flexibel waardoor vrieskou of hittegolven het materiaal minder snel doen verouderen. Dit draagt bij aan de lange levensduur van EPDM. PVC heeft als voordeel dat het UV-bestendig is en in het geval van witte PVC bekleding de binnentemperatuur in de zomer met ca. 4 graden kan verlagen.
  • Onderhoud: Om de langste levensduur voor bitumen en PVC te waarborgen is het aan te raden om jaarlijks het dak te inspecteren op mos, algen en slijtage. Op EPDM dakbedekking kunnen mos en algen niet leven waardoor het dak mooi schoon blijft en u dus vrijwel geen onderhoud heeft.

Dakbedekking kosten groendak

Groendak

Daarnaast staat in het schema van dakbedekking kosten ook de optie groendak. Dit is een extra optie om de levensduur van de huidige dakbedekking te verlengen. Een groendak wordt geplaatst op de huidige dakbedekking, EPDM dakbedekking is het meest geschikt. Door de groene laag aan mossen en planten is een levensduur tot wel 60 jaar mogelijk, wat extreem lang is voor een plat dak. Daarnaast is het groendak waterdicht, vormen grote temperatuurverschillen geen enkel probleem, is onderhoud niet nodig en als klap op de vuurpijl werkt het prachtige groendak ook nog eens isolerend. Het is zelfs mogelijk om bij een aantal gemeenten subsidie aan te vragen voor uw groendak.

Hellend dak

Bent u juist op zoek naar dakbedekking voor een hellend dak? We maken onderscheid tussen drie soorten: dakpannen, metaal en het rieten dak. Wanneer u kijkt naar de dakbedekking kosten dan zijn dakpannen het goedkoopst en hebben ze tevens een lange levensduur. Dakpannen bieden dus een prima prijs-kwaliteitverhouding. Riet en metalen als zink zijn vooralsnog materialen voor liefhebbers. De meeste Nederlandse daken worden namelijk nog altijd voorzien van dakpannen.

Soort dakbedekking hellend dakWaterdichtTemperatuur-
verschillen
Onderhoud
Dakpannen
Klei
Beton
Leisteen
UitstekendUitstekendOp gevoel
Metalen dak
Aluminium
Koper
Zink
UitstekendUitstekendGeen
Rieten dakGoedUitstekendOm de 5 jaar
  • Waterdicht: Alle soorten zijn, indien vakkundig geplaatst, volledig waterdicht. Bij het rieten dak is het wel belangrijk dat er een hellingshoek is van 45 graden, anders kan regenwater schadelijke gevolgen hebben. Daarnaast blijft riet een kwetsbaarder materiaal, vandaar ook de kortere levensduur.
  • Temperatuurverschillen: Zowel dakpannen, metaal als riet kunnen uitstekend tegen temperatuurverschillen, zeker als het dak in goede staat verkeerd.
  • Onderhoud: Zoals u ziet hebben rieten daken het meeste onderhoud nodig. Wordt het riet om de 5 jaar ontdaan van algen en mossen, dan waarborgt u de langste levensduur. Dakpannen en zink hebben een stuk minder onderhoud nodig, maar het advies is wel om jaarlijks een blik op uw dak te werpen om te controleren of alles er nog goed uit ziet.

Besparen op uw dakbedekking kosten

Wilt u uw dakbedekking vervangen maar wel graag voor de laagste prijs? Dat heeft u zelf in de hand. Door niet met de eerste de beste dakdekker in zee te gaan, maar eerst prijzen van meerdere aanbieders te vergelijken kunt u namelijk tot wel 40% besparen op uw dakbedekking kosten zonder in kwaliteit in te leveren. De klus moet natuurlijk wel goed gebeuren zodat u er hopelijk de rest van uw leven vanaf bent. Start daarom met het aanvragen van meerdere offertes. Dat doet u hier met één formulier, gratis en zonder verplichtingen. Geef uzelf vrijblijvend inzicht in de prijzen en zorg ervoor dat u niet onnodig tot wel honderden euro’s teveel betaalt voor uw klus. Binnen 2 dagen heeft u alle offertes in huis en kan uw besparingszoektocht beginnen.