Rieten dak

Verliefd worden op het rieten dak is niet moeilijk, het is een plaatje om naar te kijken. Wilt u uw woning verrijken met een rieten dak maar graag eerst nog wat meer informatie? Lees hier alles over wat het laten plaatsen van een rieten dak kost, de levensduur en hoe u zo lang mogelijk van het prachtige rieten dak geniet.

Wat kost een rieten dak?

De kosten voor een rieten dak liggen gemiddeld rond de € 90 – € 110 per m2, inclusief arbeidskosten. Wat invloed heeft op de rieten dak prijs is: het type riet, de bereikbaarheid van uw dak, aantal ramen, en wat er moet gebeuren met de huidige dakbedekker. Wanneer u een rijksmonument heeft, komt u bovendien mogelijk in aanmerking voor de aftrekregeling rijksmonumentpanden.

Om toch een inschatting te kunnen maken van de rieten dak kosten vindt u onderstaand de gemiddelde prijzen per m2 voor een betrouwbaar rietdekkersbedrijf.

SoortGemiddelde prijs, incl. materiaal, loon en btw
Rieten dak€ 90 - € 110 per m2
Nokvorsten€ 90 - € 110 per meter

Bent u benieuwd naar wat een rieten dak kosten zijn specifiek in uw situatie, zonder dat u direct ergens aan vast zit? Dat kan. Vraag hier gratis en volledig vrijblijvend offertes op van betrouwbare dakdekkers in uw omgeving. Uw aanvraag is binnen 2 minuten de deur uit waarna u tot wel 5 prijsopgaves in huis krijgt. Zo heeft u direct vergelijkingsmateriaal. Deze prijsinformatie vindt u nergens online en hier zonder enig risico. Verschaf uzelf daarom altijd eerst inzicht in de prijzen zodat u een reëel kostenplaatje kunt opstellen.

wat kost een rieten dak

Een rieten dak, toen en nu

Zo goedkoop mogelijk het dak waterdicht maken? Vroeger was riet hét materiaal hiervoor maar het brandgevaar maakte dat riet uit de steden verdween. Tegenwoordig is riet een luxer product, een echte ambacht. Karakteristieke boerderijen maar ook prachtige villa’s zijn voorzien van de mooiste rieten daken. Riet als dakbedekking is weer aan het stijgen in populariteit. Dit komt mede doordat het brandgevaar aanzienlijk kleiner is geworden door nieuwe methodes maar ook omdat we steeds meer op zoek zijn naar onderscheidend vermogen. Dakpannen zijn dan wel ontzettend praktisch, maar het oog wil ook wat. Dit maakt dat het rieten dak weer steeds vaker in het straatbeeld opduikt.

Is uw dak geschikt voor riet?

Heeft uw dak een hellingshoek van minimaal 45 graden? Is uw antwoord op deze vraag ‘ja’, dan is uw dak geschikt. Voor kleinere dakoppervlaktes of bijvoorbeeld een dakkapel volstaat een hellingshoek van 30 graden maar in de basis geldt: hoe steiler het dak, hoe langer het rieten dak in goede staat blijft. De reden hiervoor is dat regenwater zo snel mogelijk moet worden afgevoerd. Blijft het water liggen dan slijt het riet sneller, bijvoorbeeld door verrotting. Dit komt de levensduur van uw dakbedekking niet ten goede en moet u al snel een dakreparatie laten uitvoeren. Is uw dak minder stijl? Stel uzelf dan de vraag of het de investering waard is.

Rieten dak huis

De 2 rieten dak constructies

Er zijn twee manieren om het riet op uw dak te laten bevestigen:

 • Traditionele constructie: De eerste constructie stamt nog af van vroeger en wordt eigenlijk niet meer toegepast in Nederland. Bij deze constructie wordt het riet direct op houten latten vastgemaakt en daarbij kijkt u vanaf de binnenkant dus ook tegen het riet aan. Waarom rietdekkers deze constructie niet meer toepassen? Brand maakt zich sneller meester van het dak omdat wind door het riet kan komen waardoor er veel zuurstof is. Deze wind is ook niet bevorderlijk voor de isolatie. Mocht u toch voorkeur hebben voor deze constructie dan zijn er wettelijke eisen als dat het dak voorzien dient te worden van een brandwerende coating of een sprinklerinstallatie.
 • Schroefdak: Om de 2 problemen, brand en isolatie, op te lossen is het schroefdak geboren. Dit is een gesloten dakconstructie waarbij het riet op een dichte ondergrond wordt aangebracht. Hierdoor werkt het rieten dak net zo isolerend als dakpannen en dooft brand sneller door gebrek aan zuurstof. Het schroefdak is na een uur smeulen nog binnen 5 minuten met de tuinslang te blussen.

Rieten dak kosten

Wat voor riet wordt er gebruikt op het dak?

Bij een heerlijke herfsttocht in de polder staat de waterkant vol met verse rietkragen. Dit soort riet wordt gebruikt om het rieten dak mee te bedekken. De vereiste aan het riet om als dekriet te mogen worden gebruikt zijn:

 • het riet is 1 jaar oud;
 • blank, recht en dun;
 • de ideale lengte is 2 meter.

Dit riet wordt in de winterperiode (dec-apr) gekapt, waarna het beste riet wordt gebruikt om een prachtig rieten dak te creëren.

Rietdekkersbedrijven

Er is weer werk aan de winkel voor rietdekkersbedrijven, de werkgelegenheid neemt de laatste jaren toe. We hebben 325 rietdekkersbedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in het professioneel aanbrengen van riet op daken. Het is aan te raden om niet te veel te bezuinigen op de rietdekker kosten. Wordt er namelijk minder goed riet gebruikt en werkt de dakdekker niet dagelijks met riet, dan kan dit zorgen voor een kortere levensduur van uw rieten dak. Het voordeel dat u in eerste instantie hebt verkregen gaat dan niet meer op, omdat u misschien nog een keer moet investeren in een totale dakrenovatie. Een hulpmiddel om professionele rietdekkers te herkennen is het keurmerk Vakfederatie Rietdekkers. Dit keurmerk waarborgt dat alle aangesloten rietdekkersbedrijven gediplomeerde personeelsleden hebben en dat het bedrijf de kwaliteitseisen van riet naleeft zodat u straks jarenlang geniet van een strak rieten dak.

Wat is de levensduur van een rieten dak?

Voor een rieten dak geldt: hoe droger het rieten dak is en blijft, hoe langer de levensduur. Het authentieke rieten dak gaat gemiddeld 40 levensjaren mee maar dit kan erg variëren, afhankelijk van onder andere de onderstaande punten:

 • hellingshoek van het dak (advies: 45 graden);
 • kwaliteit van het riet;
 • het vakmanschap van de rietdekker;
 • de omgeving (liever geen schaduw op het dak of druppelende bomen boven het riet, hierdoor droogt het riet slecht);
 • het gepleegde onderhoud.

Zijn alle omstandigheden gunstig, dan kan het rieten dak zelfs een levensduur van 50 jaar behalen.

Onderhoud rieten dak

Liever af en toe een klein bedrag kwijt aan onderhoud dan nog een keer de hele investering te moeten doen om het rieten dak te vervangen? Net zoals bij ieder type dakbedekking zorgt onderhoud voor de langst mogelijke levensduur. Onderhoud aan het rieten dak is eens in de 5 jaar aan te raden. De rietdekker loopt het dak na op slijtage en kan de volgende taken uitvoeren:

 • Verwijderen van algen: Algen vormen een afsluitende laag over het riet waardoor het riet minder snel droogt na een regenbui, dit kan verrotting veroorzaken. Algen verwijderen doet een dakdekker met algenbestrijdingsmiddelen. Laat u het rieten dak iedere 5 jaar controleren op algen dan zorgt u ervoor dat het rieten dak gemiddeld 10 tot 15 jaar langer meegaat dan wanneer u dit onderhoud niet laat doen. U kunt er ook voor kiezen om iedere 2 jaar algenremmer op het dak te laten sprayen, zo voorkomt u dat de algen een afsluitende laag vormen.
 • Verwijderen van mossen: Mossen zijn minder hardnekkig dan algen, ze vormen geen afsluitende laag over het riet. Wel wordt de dakconstructie zwaarder, zijn vogels gek op mos wat slijtage aan het riet kan veroorzaken en gaat uw rieten dak er onverzorgd uitzien. Als de dakdekker toch om de 5 jaar op het dak is om algen te verwijderen kan hij/zij direct de mossen met de hand van uw dak afplukken. Zo is uw rieten dak weer een plaatje om naar te kijken.
 • Dak laten kamen: Is het rieten dak niet onderhouden, dan is er nog een oplossing: het dak laten kamen. Er wordt als het ware een laag van het riet afgesneden. Dit is wel een arbeidsintensiever klusje, de kosten liggen dan ook wat hoger. Het eindresultaat mag er wel wezen zoals u kunt zien op onderstaande afbeelding.

Dak onderhoud

Patentriet

Droomt u van een rieten dak maar ziet u op tegen het onderhoud of is uw dak niet stijl genoeg? Er is een alternatief op de markt: patentriet. Dit is riet van kunststof dat nauwelijks van echt te onderscheiden is maar wel enkele nadelen van een echt riet dak wegneemt. Denk hierbij aan:

 • geen mos- of algengroei op patentriet;
 • onbrandbaar;
 • hogere isolatiewaarde omdat patentriet slijtvast is;
 • toepasbaar op lagere hellingshoeken al vanaf 15 graden.

Gratis prijsinformatie voor uw rieten dak?

Weet u het zeker of wilt u eerst nog wat specifiekere prijsinformatie voor uw klus? In beide gevallen is het aanvragen van offertes een handig hulpmiddel. Vraag hier gratis en volledig vrijblijvend tot wel 5 offertes aan van betrouwbare dakdekkers in uw omgeving. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes met prijsinformatie al in huis. Wist u dat u door het vergelijken van meerdere offertes tot wel 40% op de kosten kunt besparen? Er zit namelijk veel prijsverschil tussen diverse dakdekkersbedrijven. Houd er bij riet wel rekening mee dat ervaring van de dakdekker ook een belangrijke rol speelt. Neem dit mee tijdens het vergelijken zodat er straks een prachtig en vooral stevig rieten dak op uw huis pronkt.

Rieten dak offertes