Rietdekkersbedrijf

Verliefd geworden op het rieten dak maar spelen er nog wat vragen door uw hoofd over het inhuren van een rietdekkersbedrijf? Grote kans dat u hier de antwoorden vindt, bijvoorbeeld over de kosten, taken en hoe u een professioneel rietdekkersbedrijf herkent.

Kosten inhuren rietdekkersbedrijf

Benieuwd naar wat het inhuren van een kwalitatief en betrouwbaar rietdekkersbedrijf u gaat kosten? De prijzen van rietdekkersbedrijven lopen flink uiteen. Om u toch een richtlijn te geven vindt u in het onderstaande overzicht de gemiddelde prijzen.

SoortGemiddelde prijs, incl. materiaal, loon en btw
Rieten dak€ 90 - € 110 per m2
Nokvorsten€ 90 - € 110 per meter

Nogmaals dit zijn richtprijzen, in de praktijk zijn er vele factoren die invloed hebben op de prijs waaronder de volgende 3:

  • Moeilijkheidsgraad van het dak: De prijs stijgt wanneer er veel steigerwerk nodig is maar ook bij veel dakkapellen, dakramen en/of dakdoorvoeren waardoor er veel hoeken en onderbroken vlakken zijn. Een rietdekker is langer met de klus bezig en dat levert een hogere prijs op.
  • Ervaring van de rietdekker: Als u besluit voor een rieten dak te gaan dan is het aan te raden om voor een ervaren rietdekkersbedrijf te kiezen. De prijs ligt wat hoger maar daarvoor krijgt u wel vakmanschap wat ten goede komt van de levensduur van het dak. Door die extra jaren is het investeringsbedrag over de totale levensduur lager dan het in eerste instantie lijkt.
  • Provincie: Of u in de provincie Limburg of in bijvoorbeeld Friesland woont zorgt ook voor prijsverschil. In Friesland zijn bijvoorbeeld veel rietdekkers actief waardoor de prijs lager ligt wegens de concurrentie. Maar ook het storten van afval is in de ene provincie goedkoper dan in de ander. Dit zijn factoren die ook invloed uitoefenen op de prijs.

Rieten dak – 2 – huis

Prijsinformatie voor uw rieten dak

Wilt u weten wat het inhuren van een rietdekkersbedrijf voor uw dak gaat kosten? Dat kan. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot wel 5 offertes op van betrouwbare dakdekkers in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de prijsinformatie in huis zonder dat u ergens aan vast zit. Een ander voordeel is dat u met slechts één aanvraag, die ongeveer 2 minuten van uw tijd in beslag neemt, tot wel 5 offertes binnenkrijgt. Hierdoor ziet u hoe de prijs is ten opzichte van de kwaliteit. Vanuit deze positie bent u beter in staat de juiste keuze te maken zodat u straks geniet van een kwalitatief rieten dak voor de beste prijs.

Wat kan een rietdekkersbedrijf voor u betekenen?

Laat u uw dak aanpakken door een rietdekkersbedrijf, bespreek dan direct al uw wensen. Rietdekkersbedrijven kunnen namelijk de klus van a tot z uitvoeren. Denk hierbij aan het isoleren van het dak of misschien droomt u al een tijdje van extra ruimte op de zolderkamer door middel van een dakkapel. Dit kan een rietdekkersbedrijf ook voor u realiseren, zodat uw dak ook echt af is. De taken van een rietdekkersbedrijf zijn:

Taken rietdekkersbedrijfOmschrijving
Aanbrengen rieten dakEen frisse nieuwe laag riet brengt een rietdekker aan door middel van een schroefdak. Dit is een gesloten dakconstructie waar het riet op vast wordt gemaakt. Hierdoor werkt het rieten dak net zo isolerend als dakpannen en ook het brandgevaar is aanzienlijk kleiner. Het dak wordt vervolgens aan de bovenkant waterdicht gemaakt met keramische nokvorsten.

Optioneel: Als er een totaal nieuwe dakbedekking op uw dak komt dan is dit het moment om ook te bepalen of u het dak wilt laten isoleren, een dakkapel wilt of extra dakramen. Dit kan het rietdekkersbedrijf direct voor u oppakken.
OnderhoudZit de nieuwe laag riet erop, dan is het aan te raden om een rietdekkersbedrijf eens in de 5 jaar onderhoud te laten plegen. Goed onderhoud verlengt de levensduur gemiddeld met 10 tot 15 jaar. Het onderhoud bestaat uit:
nalopen van rieten dak op slijtage;
verwijderen van algen en mossen.
Algen zorgen voor een afsluitende laag over het rieten dak waardoor regenwater niet goed wegloopt wat op den duur verrotting van het riet kan veroorzaken. Mossen zijn minder hardnekkig, maar vogels zijn er gek op waardoor slijtage aan het rieten dak kan ontstaan en mos geeft het dak een verouderde uitstraling. Als de rietdekker dan toch algen gaat verwijderen dan plukt de rietdekker direct het mos van uw dak.
Gedeeltelijke renovatie Volstaat onderhoud niet meer en nadert het einde van de levensduur van het rieten dak, dan kan een rietdekkersbedrijf alsnog de levensduur van het rieten dak verlengen. Bij renovatie wordt er nieuw riet tussen het oude riet gestoken. Dit is ook mogelijk bij schade, een klein gedeelte van het dak wordt dan aangepakt. Er is wel wat kleurverschil, maar dit is vaak binnen 2 jaar niet meer te zien.

rietdekkersbedrijf – 1 – rietdekken

Onderhoudscontract bij een rietdekkersbedrijf

Om nog even terug te komen op het onderhoud. Wilt u zo lang mogelijk uw rieten dak in de beste conditie houden zonder er zelf omkijken naar te hebben? Rietdekkersbedrijven bieden onderhoudscontracten aan. Er zijn verschillende onderhoudspakketten waarbij u in overleg met het rietdekkersbedrijf het onderhoud kiest dat het beste aansluit bij uw rieten dak. Doordat het onderhoud vaak maatwerk is, is er geen vaste prijs voor onderhoudscontracten maar informeer gerust bij rietdekkersbedrijven wat de mogelijkheden en de daarbij behorende kosten zijn.

Zijn rietdekkersbedrijven het hele jaar door inzetbaar?

Vroeger waren rietdekkers in de winter vooral langs de oevers van de Hollandse wateren te vinden. Het kappen van riet deden zij namelijk zelf, waardoor rietdekkers in de winter niet beschikbaar waren om daken van riet te voorzien. Tegenwoordig richten andere bedrijven zich op het kappen van riet waardoor rietdekkersbedrijven het hele jaar door inzetbaar zijn. Echter zijn er wel 2 momenten waarop een rietdekker niet kan werken: als het regent of vriest.

Herken een professioneel rietdekkersbedrijf

Het dak van riet voorzien is echt een ambacht en omdat het zo bepalend is hoe het riet is aangebracht, is er een keurmerk in het leven geroepen.
Heeft u een rietdekkersbedrijf op het oog, kijk dan of het bedrijf is aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers. Is het rietdekkersbedrijf hierbij aangesloten dan weet u zeker dat het riet van goede kwaliteit is en dat het rietdekkersbedrijf personeel in dienst heeft dat beschikt over het diploma rietdekken. Zo waarborgt u een langere levensduur van het rieten dak.

Rieten dak - 1 - huis

Garantie rietdekkersbedrijf

Normaal geldt in de bouw een garantie van 5 tot 10 jaar. Dit is echter een lastig puntje in de rietdekkers wereld. Riet is namelijk een natuurproduct en daardoor is het niet altijd eenvoudig om aan te tonen of de fout bij de rietdekker ligt of dat er andere omstandigheden gelden zoals:

  • hellingshoek is niet stijl genoeg (advies: 45 graden);
  • de ligging van het dak is niet gunstig;
  • bomen of andere gebouwen zorgen voor te veel schaduw op het dak;
  • er is geen onderhoud gepleegd.

Het is daarom lastig om te zeggen of de verslechtering van het riet komt door bijvoorbeeld bovenstaande omstandigheden of door een fout van het rietdekkersbedrijf. Veel rietdekkersbedrijven hebben algemene voorwaarden opgesteld omtrent garantie naar aanleiding van ervaring. Vraag daarom altijd naar de garantie van het rietdekkersbedrijf, zo weet u precies waar u aan toe bent.

Eenvoudig en snel prijsinformatie voor uw klus

U weet nu wat meer over het rietdekkersbedrijf. Wilt u uw zoektocht naar prijsinformatie nog iets specifieker maken? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op van tot wel 5 dakdekkers in uw omgeving. De offertes heeft u binnen 2 werkdagen in huis zonder dat u ergens aan vast zit. Zo kunt u op uw gemak bepalen of het rieten dak binnen uw budget past, hoe de prijs is ten opzichte van de kwaliteit en uw vragen laten beantwoorden zodat u straks in staat bent de beste keuze te maken.

rietdekkersbedrijf - 2 - Vrouw op laptop