Rieten dak onderhoud

Een rieten dak zorgt voor een chique uitstraling van uw dak, maar heeft goed onderhoud nodig om deze uitstraling te behouden. Welke werkzaamheden horen bij het onderhoud van een rieten dak, en wat kunt u zelf doen?

Onderhoudskosten rieten dak

Een rieten dak brengt diverse voordelen met zich mee, zoals een zeer chique uitstraling van uw huis en dak, en een goede natuurlijke isolatie van het riet. Een rieten dak moet echter wel goed en met regelmaat onderhouden worden. Bij een rieten dak van gemiddelde omvang zullen de onderhoudskosten tussen de €700 en €1400 liggen per onderhoudsbeurt. Een onderhoudsbeurt aan uw rieten dak zal ieder jaar nodig zijn. Bij het onderhouden van een rieten dak zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de kosten, zoals:

  • Hellingshoek van het dak
  • Kwaliteit van het riet
  • Oppervlakte
  • Steigerwerk

Tot 40% besparen op rieten dak onderhoud

Wilt u graag de exacte kosten weten voor het onderhouden van uw rieten dak? Dan adviseren wij u om verschillende offertes te vergelijken van meerdere rietdekkersbedrijven. Door het vergelijken van meerdere offertes kunt u tot wel 40% besparen op de onderhoudswerkzaamheden.

Rieten dak onderhoud

Het onderhouden van een rieten dak is van groot belang voor de levensduur. Het onderhouden van een rieten dak houdt vooral in dat mossen en algen worden verwijderd en ingesleten plekken worden bijgewerkt. Mossen en algen vormen na verloop van tijd een dichte laag op het rieten dak. Deze laag zorgt voor een afsluiting van de licht- en luchttoevoer. Hierdoor zal na een regenbui het riet langer nat blijven. Omdat riet slecht tegen vocht kan, zal het hierdoor versneld rotten. Er zijn twee methoden om een rieten dak te onderhouden en mossen en algen te verwijderen.

  • Kammen
  • Sprayen

Rieten dak onderhoud - 1 - onderhouden

Kammen

Het kammen van een rieten dak gebeurt met behulp van een simpel broodmes of een elektrische heggenschaar. Doormiddel van dit gereedschap wordt het laagje mos en algen van het dak verwijderd. Het is zeer belangrijk dat er niet teveel van het dak wordt afgesneden, dit zou ten kosten gaan van de levensduur. Het kammen is dan ook werk voor een ervaren rietdekker. Na het wegsnijden van het laagje mos wordt het riet weer glad en strak geklopt met een rietklopper. Het is belangrijk om het rieten dak schoon te vegen met een harde bezem zodra het riet kloppen klaar is. Na de werkzaamheden is uw dak weer zo goed als nieuw.

Sprayen

Wanneer een rieten dak slechts last heeft van beginnende algengroei kan deze behandeld worden met een algendoder. Rietdekkersbedrijven zijn in het bezit van special ontwikkelde middelen die de algen doden en het riet niet beschadigen. Wanneer uw dak gesprayd is zal de algengroei stoppen en na een regenbui niet meer terugkeren. Voor het beste resultaat dient uw dak jaarlijks behandeld te worden met deze speciaal ontwikkelde algendoder.

Zelf controleren

Het is van groot belang om uw rieten dak regelmatig te controleren op de vorming van algen en mossen. Als er bomen of andere obstakels staan die een schaduw over uw rieten dak werpen, is het belangrijk om deze plekken extra in de gaten te houden. De schaduw zal er namelijk voor zorgen dat het riet plaatselijk langzaam droogt. Hierdoor kan op deze plekken sneller mos of algen groeien. Ook is het belangrijk om uw dak schoon te houden. Een rieten dak vol met bladeren en andere spullen zal een langere droogtijd hebben dan een schoon dak.

Vergelijken van rieten dak onderhouds offertes

Is uw rieten dak aan onderhoud toe en wilt u dit professioneel aanpakken? Vergelijk dan meerdere offertes van verschillende rietdekkersbedrijven. Doordat meerdere rietdekkers verschillende prijzen hanteren, is het door het vergelijken mogelijk om tot wel 40% te besparen op de onderhoudswerkzaamheden van een rieten dak.

Rieten dak onderhoud - 2- vrouw op laptop